Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikonloppuna komea ulkoilusää – jos liikut jäällä, tunnetko varmasti…
Uutiset |

Viikonloppuna komea ulkoilusää – jos liikut jäällä, tunnetko varmasti alueen jääolot ja ovathan naskalit kaulassa? Tunnista 13 vaarallista paikkaa

Jäällä liikkujan on varmistuttava jään kantavuudesta. Jäällä voi olla yllättäviä sulia paikkoja tai jää voi olla liian ohutta kantamaan ihmistä.
Tulossa on hyviä ulkoilusäitä. Jäällä liikkujan on varmistuttava jään kantavuudesta ja tunnettava alueen vaaralliset paikat. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa

Sää suosii loppuviikolla ja laskiaissunnuntaina ulkoilua, kun luvassa on pakkasta ja ajoittain auringonpaistetta. Pakkasista huolimatta jäät ovat monin paikoin edelleen ajankohtaan nähden tavanomaista ohuempia. Jos jäällä liikkuu, on syytä tuntea alueen jääolot ja mahdolliset vaaralliset paikat. Lisäksi mukana tulisi aina olla muun muassa jäänaskalit.

Loppuviikoksi on luvassa hyviä ulkoilusäitä. Pakkaset ovat hieman lauhtumassa viime päivien lukemista.

– Tulossa on laskiaistouhuja, pulkkailua ja ulkoilua suosivaa säätä. Aurinko ehtii paistaa monin paikoin, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Perjantain vastaisena yönä pakkasta on selkeillä alueilla edelleen 20–30 astetta, pilvisillä alueilla enimmäkseen 15–20 astetta.

– Perjantaina luoteesta saapuva kapea rintama-alue liikkuu päivän aikana maan yli kohti itää ja kaakkoa tuoden lumisateita etenkin pohjoiseen, mutta myös itään ja mahdollisesti aina kaakkoiseen Suomeen asti. Paikoin nähdään kuitenkin aurinkoakin.

Pakkaslukemat ovat perjantaina lännen 5–10 asteesta itäisen Lapin 15–20 asteeseen. Lännessä föhn-tuuli lauhduttaa säätä ja vähentää pilvisyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon vaihtuessa Suomeen on tämän hetken ennusteen mukaan saapumassa lumisateita luoteesta. Ensi viikolla sää mahdollisesti lauhtuu.

Lauantain vastaisena yönä pakkasta on lännen 5–10 asteesta idän ja pohjoisen selkeiden alueiden jopa 20–25 asteeseen. Sunnuntain vastaisena yönä maan itäpuoliskolla pakkaset voivat taas paikoin kiristyä 25–30 asteeseen.

Lauantaina ja sunnuntaina sää on laajalti poutaista, pohjoisessa Lapissa voi tulla lumisateita. Pilvisyys vaihtelee, osin aurinko paistaa selkeältäkin taivaalta. Pakkasta on lännessä ja lounaassa 5–10 astetta, rannikolla voidaan käydä lauantaina jopa nollan tuntumassa. Muualla maassa on laajalti 10–20 pakkasastetta.

Tuuli on loppuviikolla heikkoa tai kohtalaista, mutta purevoittaa ajoittain hiukan pakkasia.

– Viikonlopun ulkoilusää on komea, mutta laskiaismäessä on hyvä pitää mielessä, että vauhdin viimassa ja tuulen vaikutuksesta pakkanen puree hieman kovemmin. Mittarin −15 astetta voi heikollakin tuulella tuntua lähemmäs −20 asteelta. Jäille suuntaavien on taasen hyvä varmistaa, missä jäät kantavat ja missä eivät, Jenna Salminen sanoo.

Viikon vaihtuessa Suomeen on tämän hetken ennusteen mukaan saapumassa lumisateita luoteesta. Ensi viikolla sää mahdollisesti lauhtuu.

Runsas lumipeite on hidastanut jäiden paksuuskasvua – lumi haittaa vaarallisten paikkojen näkemistä

Talven aurinkoiset pakkaspäivät ovat houkutelleet ihmisiä liikkumaan myös jäillä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan tammikuussa hukkui neljä ihmistä. Tammikuussa jäihin vajoamiseen liittyvät läheltä piti -tilanteet viisinkertaistuivat viime vuoden tammikuuhun verrattaessa.

Jäillä liikkujan alla on tarpeen olla kymmenisen senttimetriä kunnollista teräsjäätä. Mikäli jää on osittainkin kohvajäätä, paksuutta on oltava vähintään kaksinkertainen paksuus.

SUHista todetaan, että vaihtelevat sääolosuhteet, heikko jään tuntemus sekä olemattomat turvavarusteet luovat otolliset olosuhteet vaaratilanteiden syntymiselle jäällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kyrönjoen jäitä ja virtausta helmikuussa 2021.
Virtaava vesi tekee jäistä petollisia. Kuva: Matti Hietala, Vähäkyrö, 9.2.2021

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tuoreiden mittausten mukaan useilla havaintopaikoilla sisävesillä eri puolilla Suomea jääpeite on edelleen 10–20 senttimetriä ohuempi kuin tavanomaisesti tähän aikaan. Jäänpaksuus on Etelä-Suomen havaintopaikoilla laajalti 20–30 senttimetriä. Teräsjäätä on joissain vesistöissä kuitenkin vain 5–10 senttimetriä, esimerkiksi Tuusulanjärvellä ja Espoon Pitkäjärvellä kymmenen senttimetriä, Hiidenvedellä kahdeksan senttimetriä ja Tammelan Kuivajärvellä viisi senttimetriä. Keskisessä Suomessa jäänpaksuus on 20–40 senttimetriä, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa 25–45 senttimetriä ja Lapissa 35–65 senttimetriä.

Katso Forecan sivuilta: Jäätilanne sisävesillä

Suomen ympäristökeskuksen mukaan lumipeitteisillä järvillä teräsjääkerroksen vahvistuminen on ollut hidasta pakkasista huolimatta. Monilla havaintopaikoilla jääkerros on paksuuntunut erityisesti kohvajääkerroksen kasvaessa. Lumipeite hankaloittaa heikon jään alueen ja vaarallisten paikkojen näkemistä, joten jäällä liikkuessa on varmistuttava jään kantavuudesta omalla kulkureitillä kaikkialla Suomessa. SYKE muistuttaa, että jäänpaksuushavainnot edustavat mittauspäivänä vain kyseistä paikkaa, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita.

Vähimmäisvarustuksena jokaisella jäällä kulkijalla pitäisi olla jäänaskalit kaulassa siltä varalta, että jää pettää. 

Pakkaset ovat saaneet myös merijään määrän lisääntymään, mutta jää on ajankohtaan nähden tavanomaista ohuempaa. Ilmatieteen laitokselta muistutetaan, että jääolosuhteissa on paljon vaihtelua – jääolot saattavat muuttua jopa muutaman kymmenen metrin matkalla. Jäitä heikentävät Ilmatieteen laitoksen mukaan nyt myös meriveden korkeuden vaihtelujen aiheuttamat virtaukset jään alla. Jäillä liikkujan alla on tarpeen olla kymmenisen senttimetriä kunnollista teräsjäätä. Mikäli jää on osittainkin kohvajäätä, paksuutta on oltava vähintään kaksinkertainen paksuus.

Tunnetko jääalueen, missä liikut – ovatko turvavarusteesi mukana?

Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että kulkija tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ja Ilmatieteen laitos muistuttavat perussäännöstä: jos ei tiedä varmasti, että jää kestää, on viisainta olla menemättä jäälle. Jäällä liikkuessa tulee ­aina varustautua turvavälinein ja niitä on opeteltava käyttämään. Vähimmäisvarustuksena jokaisella jäällä kulkijalla pitäisi olla jäänaskalit kaulassa siltä varalta, että jää pettää. Hyödyllisiä apuvälineitä jäällä liikkujille ovat myös heittoköysi, kelluttava reppu sekä teräskärkinen jääsauva, jolla selvitetään jään kantavuutta. Jäille ei tule myöskään koskaan lähteä yksin. 

Erityisesti varottavia paikkoja jäällä ovat esimerkiksi:

1. halkeamat ja railot
2. veden virtauksen vuoksi joet
3. kapeikot
4. karikot
5. niemenkärjet

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

6. jokien ja purojen suistot
7. kaislikot
8. laivaväylät
9. siltojen ja tunneleiden lähistöt
10. laiturien lähistöt
11. avannot
12. viemärien edustat ja muut yllättävät sulat paikat
13. lisäksi jää voi olla järvenselällä ja kauempana merellä selvästi ohuempaa kuin rannan tuntumassa.

Osalähteet:

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ja Ilmatieteen laitos: Lumikertymät hidastavat jäiden paksuuskasvua – tammikuussa hukkui 4 ihmistä

Suomen ympäristökeskus: Lumipeitteisillä järvillä teräsjääkerroksen vahvistuminen hidasta pakkasista huolimatta, kohvajäätä paikoin runsaasti

Lue seuraavaksi: Helmikuu hyydytti Euroopan, mutta ennusteissa näkyy mielenkiintoinen yksityiskohta: "Yläilmakehässä tapahtuu pian ratkaiseva käänne"

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 11.2.2021 klo 21.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat