Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Sääkartat hehkuvat hetken punaisina, muutos heinäkuun edetessä –…
Kuukausiennuste |

Sääkartat hehkuvat hetken punaisina, muutos heinäkuun edetessä – katso tuore kuukausiennuste

Helteistä ja tyyntä kesäkuun säätä.
Kesäkuu päättyy kuumassa säässä. Kuva: Pertti Karjalainen, Oulujärvi, 27.6.2022

Helleaalto hallitsee Suomen säätä juhannuksen jälkeisellä viikolla. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat jopa 5–8 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia korkeampia. Tämän viikon jälkeen kuukausiennuste näyttää heinäkuun jatkolle maltillisempaa tilannetta – viikkojen keskilämpötilat olisivat lähellä keskimääräisiä tai hieman keskimääräistä lämpimämpiä. Kuukausiennuste enteilee tämän viikon jälkeen myös muutosta sateisempaan suuntaan.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 27. kesäkuuta tuoreen kuukausiennusteen. Kesäkuun loppu ja heinäkuun ensimmäiset päivät ovat tänä vuonna kuumia.

– Tämä viikko kuluu nyt erittäin lämpimässä säässä. Kaikista korkeimmat lämpötilat voivat kohota 33 asteen tienoille, 30 astetta ylittyy todennäköisesti välillä Lapissa asti. Tilanteen takana ovat juhannuksen tienoilla Suomeen vahvistunut korkeapaine ja korkeapaineen mukana levinnyt lämmin ilmamassa Keski-Euroopasta, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Yöt ovat paikoin trooppisia. Trooppinen yö tarkoittaa, että lämpötila ei putoa yöllä alle 20 asteeseen.

Tällä viikolla sateet jäävät Suomessa melko vähiin.

– Liikkeellä on kuitenkin sade- ja ukkoskuuroja, eri päivinä eri puolilla maata. Näillä näkymin viikon vaihtuessa myös säätyyppi muuttuu. Sää muuttuu sateisemmaksi ja kovin helle väistyy, mutta tuskin ensi viikostakaan kuitenkaan on helteetön viikko tulossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Katso videolta viikon ilmamassaennuste Eurooppaan!

– Heinäkuun puoliväliä kohti ennuste muuttuu jo epävarmemmaksi, mutta sademäärät pysyvät mahdollisesti tavanomaista suurempina. Kesällä sade tulee kuitenkin paljolti sadekuuroina, joten keskimääräistä suurempi sademäärä ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö aurinkokin paistaisi, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 27.6.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
27.6.–3.7.Viikon keskilämpötila on Suomessa enimmäkseen 5–8 astetta keskiarvon yläpuolella. Sademäärä jää lähes koko maassa tavanomaista pienemmäksi, vain Pohjois-Lapissa on paikoin tavanomaista sateisempaa.Hyvä
4.–10.7.Viikon keskilämpötila on 0–2 astetta keskimääräistä korkeampi. Sademäärä on monin paikoin tavanomaista suurempi.Kohtalainen
11.–17.7.Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Sademäärä on tavanomainen tai vähän keskimääräistä suurempi.Heikko
18.–24.7.Keskilämpötila viikolle on ajankohdalle tavanomainen tai hieman tavanomaista korkeampi. Viikon sademäärät ovat mahdollisesti paikoin maan etelä- ja keskiosassa vähän keskimääräistä suurempia, Lapissa keskimääräistä pienempiä.Heikko

Kesäkuun 27. päivä alkanut viikko: Lämpöaalto ja ukkosia – laajalti 5–8 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Tällä viikolla Euroopan itä- ja pohjoisosassa vallitsee korkeapaine. Kuukausiennusteen lämpötilakartta hehkuu Suomen osalta punaisena, sillä viikon keskilämpötila on ennusteen mukaan meillä enimmäkseen peräti 5–8 astetta keskimääräistä lämpimämpi, paikoin Lapissa poikkeama on jopa hieman yli 8 astetta.

– Lämpötilat pysyttelevät päivisin enimmäkseen 25–30 asteessa, paikoin voidaan olla jopa 33 asteen tienoilla. Osassa maata on ajoittain viileämpää, esimerkiksi keskiviikkona Itä-Suomesta Koillismaalle ulottuvalla alueella ja Käsivarren Lapissa on 21–26 astetta. Torstaina ja perjantaina idässäkin mennään taas helteen puolelle, Pohjois-Lapissa ollaan 20–27 asteessa, Anna Latvala ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sademäärät jäävät kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla lähes koko maassa ajankohdan tavanomaisia sademääriä pienemmiksi, mutta Lapin pohjoisosassa on paikoin vähän tavanomaista sateisempaa. 

– Suomi on korkeapaineen reuna-alueen lähellä, joten sää ei ole meillä täysin poutaista. Välillä varsinkin läntisimpään osaan maata sekä Lappiin muodostuu sade- ja ukkoskuuroja. Yksittäiset rankat sadekuurot voivat nostaa pienillä alueilla sademäärän suureksi, Anna Latvala kertoo.

Keskiviikkona sade- ja ukkoskuuroja tulee lounaassa ja läntisimmässä osassa maata, paikallisia kuuroja voi levitä myös Lappiin. Torstaina ja perjantaina sade- ja ukkoskuuroja muodostuu tämän hetken ennusteen mukaan lähinnä Lapissa.

– Viikonloppuna tilanne saattaa jo muuttua hieman, kun lännestä lähestyy sateita, jotka voivat yltää lauantaina läntisimpään Suomeen. Sateen edellä voi kuitenkin olla yksi viikon lämpimimmistä päivistä, jolloin pitkin maata, Lapissakin, ollaan laajalla alueella 30 asteen tuntumassa. Tiistaina aamupäivällä tehdyn ennusteen mukaan kuurosadealue kulkee Suomen yli itään sunnuntaina, mutta ennusteeseen voi vielä tulla muutoksia. Nyt näyttää siltä, että mukana on isolla alueella ukkosta ja on täysin mahdollista, että osa ukkosista on rajuja. Sateen jäljessä kaikista lämpimin ilma väistyy, vaikka edelleen on monin paikoin hellettä, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muun Euroopan osalta lämmin alue, jossa on 1–8 astetta keskimääräistä lämpimämpää, ylettyy Fennoskandiasta Itä-Euroopan kautta aina Välimerelle asti.

– Italiassa 40 astetta voi paikallisesti ylittyä, monenakin päivänä. Kuuminta on Italian eteläosassa, Sardiniassa ja Sisiliassa. Kreikassakin mennään paikoin yli 35 asteen.

Osassa Espanjaa, Portugalissa, Ranskassa ja osassa Britteinsaaria on sen sijaan kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla 0–3 astetta keskimääräistä viileämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Itä-Euroopassa on laajalti tavallista kuivempaa, mutta sateinen alue kulkee Euroopan poikki Skandinaviasta Saksan kautta Välimerelle.

Heinäkuun 4. päivä alkava viikko: Kuumin jakso ohi – sateet yleistyvät

Kuukausiennusteen perusteella heinäkuun ensimmäinen täysi kalenteriviikko olisi lämpötiloiltaan selvästi edeltävää viikkoa maltillisempi. Viikon keskilämpötila on ennusteessa 0–2 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Kuukausiennusteen perusteella viikon sademäärät ovat tavanomaista suurempia.

– Suursäätilanne keikahtaa 4. heinäkuuta alkavalla viikolla toisinpäin: Euroopan pohjois- ja itäosassa ilmanpaineen poikkeama on matalapaineen suuntaan ja Britteinsaarten nurkille vahvistuu korkeapaine, Anna Latvala kertoo.

Kuolevia kuuropilviä
Viime vuonna heinäkuun ja koko viime kesän korkein lämpötila oli 34,0 astetta. Se mitattiin Heinolassa 15. heinäkuuta 2021. Arkistokuva: Pekka Hatunen, Vaala, 26.7.2021

Muualla Euroopassa keskimääräistä viileämpi alue ulottuu 4. heinäkuuta alkavalla viikolla Ruotsista Keski-Eurooppaan, mutta Välimeren ympäristössä on enimmäkseen 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Läntisessä Euroopassa on tavanomaista kuivempaa. Fennoskandiassa ja Itä-Euroopassa sademäärä on tavanomainen tai sitä suurempi.

Heinäkuun 11. päivä alkava viikko: Viikon keskilämpötila lähellä ajankohdalle tavanomaisia lukemia

Heinäkuun 11. päivä alkavalla viikolla Länsi- ja Etelä-Euroopassa on mahdollisesti korkeapainetta.

– Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan lähellä keskimääräistä, samoin isossa osassa muuta Eurooppaa. Tämä voi johtua jo ennusteen epävarmuuden kasvusta. Länsi- ja Keski-Euroopassa on tavanomaista kuivempaa, Suomessa voi olla edelleen monin paikoin tavallista sateisempaa, Anna Latvala toteaa.

Tummia pilviä Kokkolan Ruotsalossa heinäkuussa 2020.
Heinäkuu on tilastojen mukaan vuoden lämpimin ja samalla myös sateisin kuukausi. Arkistokuva: Pauli Annala, Kokkola, heinäkuu 2020

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa heinäkuun puolivälissä maan eteläosassa 20–24 astetta, maan keskiosassa 20–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 18–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–18 astetta.

Heinäkuun 18. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu heinäkuun loppupuolella?

Kuukausiennusteen mukaan todennäköisyys korkeapaineeseen Pohjois-Euroopassa kasvaa hieman 18. heinäkuuta alkavalla viikolla.

– Sekä Suomessa että suuressa osassa muuta Eurooppaa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella joko lähellä keskimääräistä tai vähän keskimääräistä lämpimämmän puolella. Muualla Euroopassa viikon sademäärät ovat enimmäkseen lähellä tavanomaisia tai sitä pienempiä, mutta Suomessa voi olla paikoin tavanomaista sateisempaa, Anna Latvala sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulisi tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 28.6.2022 klo 19.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat