Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Melkoinen ennuste elokuun lopulle – kurkkaa neljän viikon kuukausiennuste
Kuukausiennuste |

Melkoinen ennuste elokuun lopulle – kurkkaa neljän viikon kuukausiennuste

Lämpimän elokuun päivän auringonlasku.
Sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpänä myös 22. elokuuta alkavalla viikolla. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 16.8.2022

Elokuun loppupuolisko on alkanut kuumana. Tuoreiden ennusteiden mukaan hellelukemia mitataan osassa maata myös 22. elokuuta alkavalla viikolla, jolloin korkeimmat lämpötilat voivat lähestyä edelleen jopa 30 asteen lukemia. Kuukausiennusteen perusteella elokuun viimeinen täysi kalenteriviikko on jopa 4–5,5 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi. Entä mitä tapahtuu elo–syyskuun vaihteessa ja syyskuun alussa?

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 18. elokuuta tuoreen neljän viikon kuukausiennusteen.

– Kuukausiennusteen mukaan 22. elokuuta alkava viikko on Suomessa selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Jopa helteinen sää jatkuu meillä vielä, joskaan ei enää aivan yhtä kuumana kuin 15. elokuuta alkaneella viikolla. Elo–syyskuun vaihteessa ja syyskuun alussa viikkojen keskilämpötiloissa palataan näillä näkymin lähemmäs ajankohdan tavanomaisia lämpötiloja, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 18.8.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
22.–28.8.Viikko on keskilämpötilaltaan selvästi, jopa 4–5,5 astetta, ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Sateita tulee laajalti ajankohdalle tavanomainen määrä tai hieman vähemmän, Pohjois-Lapissa puolestaan tavanomaista runsaammin.Hyvä
29.8.–4.9.Etelässä viikon keskilämpötila on hieman keskiarvoa korkeampi, muualla viikko on keskilämpötilaltaan tavanomainen. Sademäärissä ei ole suuria eroja keskiarvoon.Heikko
5.–11.9.Viikko on keskilämpötilaltaan tavanomainen. Sademäärät ovat osassa maata hieman keskimääräistä suurempia.Heikko
12.–18.9.Viikon keskilämpötila on lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia. Sateita tulee paikoin hieman keskimääräistä enemmän.Heikko

Elokuun 15. päivä alkaneella viikolla Suomessa on mitattu jopa yli 31 asteen lämpötiloja. Nämä ovat korkeimpia 15. elokuuta jälkeen mitattuja lämpötiloja ainakin vuodesta 1959 lähtien. Tuosta vuodesta alkavat Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen digitoidut tilastot. Näissä tilastoissa 30 astetta on ylitetty elokuun loppupuoliskolla tätä vuotta aiemmin vain vuonna 1959. Silloin elokuun loppupuoliskon korkein lämpötila oli Järvenpäässä 23. elokuuta 1959 mitattu 30,7 astetta.

Elokuun 22. päivä alkava viikko: Vielä hellettä osassa maata – paikoin jopa 28–29 astetta mahdollista, ehkä jopa 30 astetta?

Elokuun 22. päivä alkavalla viikolla laaja korkeapaineen alue vaikuttaa koko pohjoisen Euroopan säähän. Korkeapaine on voimakkaimmillaan Suomen itäpuolella Venäjällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikko on meillä selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Eroa keskiarvoon on 4–5,5 astetta, suurin poikkeama on maan itäpuoliskolla. Sateita kertyy Suomessa ajankohtaan nähden melko keskiarvoinen määrä, paikoin hieman vähemmän. Aivan luoteisimmassa Lapissa sateita tulee enemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Viikon alussa Suomen kaakkoispuolella on helteisen kuumaa ilmamassaa, Suomen yllä hieman viileämpää ilmaa. Tämän hetken ennusteen mukaan sää kuitenkin lämpenee viikon edetessä.

– Viikon alun viileämpinä päivinä maan etelä- ja keskiosassa päivän ylimmät lämpötilat ovat 20–24 asteessa, Lapissa 15–20 asteessa. Viikon edetessä helleilmamassaa kulkee Suomen yli aalloittain niin, että viikon jälkipuoliskolla ainakin maan etelä- ja itäosassa, mahdollisesti laajemmallakin alueella, lämpötila nousee laajalti ajoittain yli 25 asteeseen. Paikallisesti voi olla jopa 28–29 astetta, jollakin yksittäisellä havaintoasemalla ehkä jopa 30 astetta. Yleisesti ottaen pysytään kuitenkin alle 30 asteessa. Viikon edetessä pohjoisen lämpötiloissa ei juuri tapahdu muutoksia, vaan lämpeneminen tapahtuu lähinnä maan etelä- ja keskiosassa, Joanna Rinne sanoo.

Helteisen ilmamassan ja viileämmän ilmamassan raja-alueilla kuurosateet ovat mahdollisia.

– Kuurosateiden joukossa voi esiintyä myös ukkosia. Suurimpia salamamääriä on odotettavissa viikon loppupuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muualla Euroopassa 22. päivä elokuuta alkava viikko on keskilämpötilaltaan laajalti ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Ainoastaan Adrianmerta ympäröivissä maissa eli Italiassa ja Balkanilla viikko on ajankohdan keskiarvoja viileämpi.

– Eteläisessä Italiassa ja Balkanilla on myös ajankohdan keskiarvoa sateisempaa, kun taas muualla Euroopassa painotus on keskiarvoisiin tai keskiarvoa pienempiin sademääriin, Joanna Rinne kertoo.

Elokuun 29. päivä alkava viikko: Lämpötilat palaavat laajalti lähemmäs ajankohdalle tyypillisiä lukemia, etelässä hieman tavanomaista lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan 29. päivä elokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila palaa suuressa osassa maata ajankohtaan nähden lähelle tavanomaista, etelässä viikko on vielä hieman ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elo–syyskuun vaihteessa maan eteläosassa 18–20 astetta, maan keskiosassa 16–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 12–18 astetta.

– Viikon sademäärä on näillä näkymin suuressa osassa maata ajankohdalle melko tyypillinen, Pohjois-Lapissa sateita tulee hieman tavanomaista enemmän, Joanna Rinne kertoo.

Suurimmassa osassa muuta Eurooppaa on ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää.

Syyskuun 5. päivä ja 12. päivä alkavat viikot: Mitä tapahtuu säässä syyskuun alkupuoliskolla?

Kuukausiennusteen mukaan korkeapainetilanne Pohjois-Euroopan ja Venäjän yllä purkautuu syyskuun alkupuoliskon aikana.

– Tämä tarkoittaa, että Atlantin matalapaineet pääsevät kulkeutumaan taas meille. Sen seurauksena sateisuus lisääntyy niin Pohjois- kuin Keski-Euroopassakin. Viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdan keskiarvon tasoa, vaikka ennusteen viimeisellä viikolla näyttää siltä, että Venäjän ajankohtaan nähden lämpimän sään aalto vaikuttaisi hieman Suomeenkin, Joanna Rinne toteaa.

Sadekuurotteleva sää voi olla laajalti pilvinen ja sateet paikallisia.
Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat Suomessa paikoin ajankohdan keskimääräisiä sademääriä suurempia syyskuun alkupuoliskolla. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes

Muualla Euroopassa 5. ja 12. syyskuuta alkavat viikot ovat keskilämpötilaltaan keskiarvoisia tai hieman keskiarvoa lämpimämpiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viime vuonna elokuussa oli vain yksi hellepäivä, vuonna 2006 elokuisia hellepäiviä oli 27 kappaletta

Elokuun hellepäivien määrissä on suurta vaihtelua vuosien välillä. Tänä vuonna elokuussa on ollut 19. elokuuta mukaan lukien jo 13 hellepäivää. Esimerkiksi viime vuonna elokuussa oli kuitenkin vain yksi hellepäivä, vuonna 2006 puolestaan peräti 27 hellepäivää.

Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin vähintään yhdellä virallisella säähavaintoasemalla Suomessa mitataan vähintään 25,1 astetta. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan hellepäiviä on elokuussa keskimäärin yhdeksän kappaletta.

Suomen myöhäisin hellepäivä on ollut 10. syyskuuta 2019. Silloin korkein lämpötila oli Lappeenrannassa mitattu 26,2 astetta.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Syksyn pitkä ennuste on täällä – katso, mitä ennakoidaan syys–marraskuulle!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 19.8.2022 klo 18.57

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat