Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Onko tässä Suomen lumisin kylä? "Paksuimpia hankia ei ole vielä välttämättä…
Blogi |

Onko tässä Suomen lumisin kylä? "Paksuimpia hankia ei ole vielä välttämättä nähty"

Syötekylässä korkeimmat nietokset kohoavat talven ja lumitöiden jäljiltä paikoin yli kaksimetrisiksi.
Pohjois-Pohjanmaalla Pudasjärven itäpuolella Syötekylässä korkeimmat nietokset kohoavat talven pyryjen ja lumitöiden jäljiltä paikoin yli kaksimetrisiksi. Kuva: Tarja Tihinen, Syötekylä, 14.4.2020

Etelässä lumi taas tuli ja suli. Kovin on tuttu kaava tänä vuonna. Maan pohjoisosassa hanget ovat kuluneena talvena paisuneet paikoin yli 130-senttisiksi.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Syötekylässä korkeimmat nietokset ylittävät jo keskiverto suomalaismiehen pituuden. Kylässä asuva Tarja Tihinen ikuisti huhtikuiset hanget alkuviikosta. Hiihtokausi taitaa jatkua tänä vuonna toukokuun puolelle. Katso alta video:

Puolangalla liki 140 senttiä lunta

Syötekylässä ei ole virallista havaintoasemaa, joka toimittaisi lumensyvyystietoja, mutta videon perusteella lunta on paikoin kinostunut suuria määriä tuulen ja lumitöiden seurauksena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Eniten lunta on keskiviikkona ollut Puolangan Paljakan mittauspisteellä: 134 senttiä. Puolanka sijaitsee Syötekylän eteläpuolella Kainuun maakunnan pohjoisosassa. Lumensyvyys käväisi Puolangalla pääsiäispyhien aikana enimmillään 139 sentissä, mikä on tiettävästi kuluneen talvi- ja kevätkauden ennätyslukema Suomessa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vaarat voimistavat paikallisesti sateita, minkä seurauksena paksuimmat nietokset löytyvätkin usein Puolangan mittausasemalta. Ei ole mitenkään ihmeellistä, että siellä lumensyvyys ylittää useana talvena metrin merkkipaalun.

Nämä lumet eivät hetkessä sula! 
Nämä lumet eivät hetkessä sula! Kuva: Tarja Tihinen, Syötekylä, 14.4.2020

Paksuimpia hankia ei ole vielä välttämättä nähty: Kevättulvat voivat olla rajut

Eilen julkaistun kuukausiennusteen perusteella huhtikuun sää jatkuu Suomessa tavanomaista koleampana ja alkuun myös sateisena. Tässä tilanteessa on vielä mahdollista, että lumensyvyys pääsee Lapissa paikoin kasvamaan, vaikka yleensä tähän aikaan vuodesta koetaankin jo taitekohta ja hanget lähtevät sulamaan vauhdilla. Vuonna 1997 Lapissa mitattiin vielä vappupäivänä laajalti yli metrin hankia, Kilpisjärvellä lumensyvyys oli 190 senttiä. 

Nyt kun sää pysyy lähiaikoina tavanomaista kylmempänä ja yöpakkasiakin esiintyy, lumien sulaminen on toistaiseksi pohjoisessa hidasta. Toukokuuta kohden edetessä lämpötila nousee kohisten, kun aurinko paistaa yhä korkeammalta. Äkillisen lämpöaallon käynnistämä lumen sulaminen olisi Lapissa kohtalokasta: edessä voivat olla historiallisen rajut kevättulvat. Ympäristökeskuksen mukaan esimerkiksi Ivalojoen ja Kemijoen vesistöalueilla ei ole ainakaan vuodesta 1962 lähtien havaittu yhtä suuria lumen vesiarvoja kuin nyt.

 

Markus Mäntykannas

Päivitetty 15.4.2020 klo 17.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat