Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näkökulma: Harva hyötyy koronasta, mutta ilmakehämme kiittää
Blogi |

Näkökulma: Harva hyötyy koronasta, mutta ilmakehämme kiittää

Auringonlasku pilvien yläpuolella. Viime viikkojen liikenne- ja lentorajoitukset ovat vähentäneet ilmakehän typpidioksidipitoisuuksia.
Auringonlasku pilvien yläpuolella. Viime viikkojen liikennerajoitukset ovat vähentäneet ilmakehän typpidioksidipitoisuuksia. Kuva: Markus Mäntykannas

Koronaviruksesta on vaikea keksiä mitään positiivista. Jos kuitenkin suunnataan katseet maan pinnan dramaattisista tapahtumista ylemmäs ilmakehään, on tilanne aivan toinen. Liikennerajoitusten myötä typpidioksidipitoisuudet ovat laskeneet jyrkästi Kiinan ja nyt myös Euroopan yllä. Paradoksaalisesti voisikin todeta, että ilmakehämme on yksi pandemian suurimmista hyötyjistä.

Valmiuslaki, rajat kiinni, pörssisukellus ja karanteenit – huh, elämme aivan poikkeuksellisia aikoja. Meteorologiassa poikkeuksellinen -sana on varattu tapahtumille, jotka esiintyvät 2–3 kertaa vuosisadassa tai harvemmin. Nyt on ihan perusteltua käyttää kyseistä ilmaisua tämänhetkisessä koronahärdellissäkin

Meillä maan pinnalla kuohuu vielä pitkään, mutta ylempänä ilmakehässä tilanne on päinvastainen. Kiinan asettamat liikennerajoitukset putsasivat tammi-helmikuun aikana ilmakehän typpidioksidipitoisuuksia ja sama kehitys on nähtävissä nyt myös Euroopassa. Pitoisuudet vähenivät aluksi Pohjois-Italiassa, mutta lähiviikkoina kehitys tulee todennäköisesti kiihtymään muuallakin. Kiinassa typpidioksidimäärät ovat pysyneet edelleen selvästi keskiarvoja alhaisempina.

Typpidioksidi on hapen ja typen yhdiste (NO2), josta käytetään myös nimitystä typpiperoksidi. Typpidioksidi on planeetallamme yksi merkittävimmistä ilmansaasteista, joka on haitaksi ihmisen iholle ja hengitystie-elimille. Ilmakehässä typpidioksidi aiheuttaa happosateita ja maanpinnalla rehevöitymistä.

Typpidioksidia syntyy liikenteen ja teollisuuden palamisprosesseissa. Ilmakehässä typpidioksidihiukkasten esiintyvyys on suurimmillaan raskaasti teollisilla ja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. 

Koronaviruksen myötä asetetut järeät liikennerajoitukset tulevat todennäköisesti laskemaan typpidioksidipitoisuuksia kevään aikana varsinkin Euroopassa. Myös runsaat sateet putsaavat ilmakehän pienhiukkaspitoisuuksia. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Nyt kun elämme kriisin hetkiä täällä alhaalla maanpinnalla, pääsee ilmakehämme vuorostaan hengähtämään.

Markus Mäntykannas

Päivitetty 17.3.2020 klo 14.09

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat