Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kesäkuu oli Suomessa ennätyslämmin – salamoita enemmän kuin koko…
Kuukausikooste |

Kesäkuu oli Suomessa ennätyslämmin – salamoita enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä

Kesäkuun lämpöä ja näyttävä vyörypilvi.
Kesäkuu 2021 oli Suomen mittaushistorian lämpimin kesäkuu. Kuun aikana koettiin rajuilmoja, joiden edellä nähtiin vaikuttavia vyörypilviä. Kuvat: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021 ja Riitta Alén, Helsinki, 23.6.2021

Kesäkuu 2021 jää tilastoihin ennätyslämpimänä. Hellepäiviä oli peräti 25 kappaletta. Kuun aikana hätyyteltiin myös Suomen mittaushistorian korkeinta kesäkuun lämpötilaa. Voimakas Vieno-myrsky riepotteli Suomea kuun puolivälissä, lisäksi ukkosiin liittyvät rajuilmat aiheuttivat tuhoa eri puolilla maata. Salamamäärä oli selvästi keskimääräistä kesäkuuta suurempi.

Mennyt kesäkuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin, kertoo Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävä Ilmatieteen laitos. Koko maan keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea, noin 16,5 astetta. Tämä ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 1953 jopa 0,3 asteella.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli kaakkoisen Suomen noin 20 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen kahdeksaan asteeseen. Lämpötilat olivat laajalti 2–6 astetta pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella. Suurin poikkeama tavanomaista lämpimämpään oli idässä. Pienin poikkeama oli osassa Käsivarren Lappia, noin puolen asteen verran.

Kun tarkastellaan maan eri osia, kesäkuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin. Poikkeuksellisella tarkoitetaan, että sääilmiö toistuu keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Lähinnä vain osassa Lappia kesäkuu oli harvinaisen lämmin eli siellä vastaava lämpö toistuu keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. 

Helsingin Kaisaniemen kesäkuun keskilämpötila 19,3 astetta oli vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein.

Mistä kesäkuun lämpö sitten johtui?

– Kesäkuussa lämpöä pitivät yllä ajoittaiset korkeapaineen vaikutukset Suomessa. Alkukuusta näin kävi laajemmin ja kuun puolivälin jälkeen korkeapaine Länsi-Venäjältä päin vaikutti etenkin maan etelä- ja itäosaan. Venäjän korkeapaineen ja Atlantin matalapaineiden välistä Suomeen pääsi loppukuussa voimakkaasti lämmintä ilmaa etelämpää ja osin idempää Euroopasta, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Kesäistä lämpöä ja uimareita Vaasassa.
Kesäistä lämpöä ja uimareita Vaasassa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021

Hellepäiviä eniten ainakin 60 vuoteen – kesäkuun lämpöennätys lähellä

Suomen mittaushistorian kesäkuun lämpöennätys oli lähellä 22. kesäkuuta, kun Parikkalassa Etelä-Karjalassa oli 33,6 astetta. Suomen kesäkuun lämpöennätys on 24. kesäkuuta 1935 Ähtärissä mitattu 33,8 astetta.

Kesäkuussa oli peräti 25 hellepäivää, joka on suurin kesäkuisten hellepäivien määrä ainakin vuodesta 1961 alkavissa digitoiduissa tilastoissa. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin jollain virallisella havaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 asteen lämpötila. Hellejaksot olivat 2.–12. kesäkuuta ja 17.–30. kesäkuuta. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli kesäkuussa Kankaanpään Niinisalon lentoasemalla, yhteensä 19 kappaletta. 

Yli 30 asteen lukemia mitattiin viiden päivän ajan 19.–23. kesäkuuta.

Yhteensä touko–kesäkuussa oli 30 hellepäivää. Tämä on suurin touko–kesäkuun hellepäivien määrä vuodesta 1961 alkavissa digitoiduissa tilastoissa. Aiempi suurin lukema, 26 hellepäivää touko–kesäkuussa, oli vuodelta 2013. Kun heinäkuukin on nyt alkanut hellepäivällä, on hellepäiviä tänä vuonna ollut jo 31 kappaletta 1. heinäkuuta mukaan lukien.

Kesäinen päivä
Kesäkuun korkein lämpötila oli 33,6 astetta. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 2.6.2021

Juhannuskin oli tänä vuonna osassa maata jopa helteinen. Juhannusaaton eli 25. kesäkuuta korkein lämpötila oli Lappeenrannassa mitattu 28,0 astetta. Juhannuspäivän ylin oli puolestaan Kouvolan 28,3 astetta. Juhannuksen tienoilla oli liikkeellä paikoin räväköitä sade- ja ukkoskuuroja.

Kesäkuun alin lämpötila oli −2,4 astetta. Se mitattiin Kilpisjärven Saanalla 16. kesäkuuta.

Vieno-myrsky ja rajuilmat riepottelivat Suomea

Kesäkuussa nähtiin myös myrskytuulia ja rajuilmoja.

Vieno-myrsky riepotti Suomea 15. kesäkuuta. Voimakkain kymmenen minuutin keskituulen nopeus havaittiin Kaskisten Sälgrundin havaintoasemalla, 22,3 m/s. Samalla asemalla mitattiin myös voimakkain tuulenpuuska, 28,3 m/s.

Vieno-myrsky on katkonut puita ja aiheuttanut sähkökatkoja eri puolilla Suomea.
Vieno-myrsky katkoi puita ja aiheutti sähkökatkoja eri puolilla Suomea. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 15.6.2021

Ukkosiin liittyvät rajuilmat puolestaan iskivät Suomeen juhannusviikon alussa 21.–23. kesäkuuta. Ahti-, Paula- ja Aatu-rajuilmat muun muassa kaatoivat puita sekä aiheuttivat taajamatulvia ja sähkökatkoja. Oulussa yksi ihminen menehtyi kaatuneen puun alle 21. kesäkuuta.

– Kuumien päivien päälle Suomeen virtasi myös kosteaa ilmaa. Sään epävakaistuttua alkukuun korkeapaineen ja juhannusta edeltäneen kuuman jakson jälkeen, lämpö ja kosteus ruokkivat ukkosia kesäkuun aikana. Paikoin pääsi järjestäytymään rajujakin ukkosia, Jenna Salminen toteaa.

Kuva: Sanna Salmela, Helsinki, Kalasatama, 23.6.2021
Vyörypilvi saapui Helsinkiin 23. kesäkuuta. Kuva: Sanna Salmela, Helsinki, Kalasatama, 23.6.2021

Kesäkuun sademäärät olivat maan etelä- ja keskiosassa laajalti tavanomaista pienempiä. Etelässä ja idässä oli paikoin harvinaisen vähäsateista. Maan pohjoisosassa sademäärät olivat enimmäkseen lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta paikoin satoi harvinaisen paljon.

Eniten kuukauden aikana satoi Puolangan Paljakan havaintoasemalla, 122,8 millimetriä. Vähiten satoi Kotkan Rankissa, 11,1 millimetriä.

Salamointi vilkasta – trooppisia öitä

Maasalamoita havaittiin kesäkuussa noin 72 000 kappaletta, kun pitkän ajan keskiarvo kesäkuulle on noin 34 500 maasalamaa.

Kesäkuun salamamäärä oli suurempi kuin koko viime vuonna yhteensä. Vuonna 2020 maasalamamäärä oli 50 000 tienoilla. Yhteensä tänä vuonna on lyönyt noin 85 000 maasalamaa.

Keskimäärin Suomessa havaitaan vuosittain noin 134 000 maasalamaa.

Kesäkuussa oli myös niin sanottuja trooppisia öitä, joiden aikana lämpötila ei laske yölläkään 20 asteen alapuolella.

Lämpö lämmitti myös pintavesiä. Maan etelä- ja keskiosassa mitattiin kesäkuussa laajalti yli 20 asteen lukemia. Pintavesien lämpötilat olivat useita asteita ajankohdan keskimääräisiä lukemia korkeampia.

Kesäkuun 10. päivä Suomessakin nähtiin osittainen auringonpimennys.

Suomessa koettiin osittainen auringonpimennys 10. kesäkuuta 2021.
Osittainen auringonpimennys 10. kesäkuuta 2021. Kuva: Heikki Hautala, Nivala, 10.6.2021

Kanadassa uusi lämpöennätys – lähes 50 astetta

Kanadassa kärsittiin kesäkuussa ennätyksellisestä kuumuudesta. Lyttonissa Brittiläisessä Kolumbiassa mitattiin Kanadan lämpöennätys peräti kolmena peräkkäisenä päivänä 27.–29. kesäkuuta. Uusi ennätys on nyt 49,6 astetta. Aiempi ennätys 45,0 astetta oli vuodelta 1937.

Lue seuraavaksi: Ällistyttävä kuukausiennuste – selkeä signaali jatkuu useita viikkoja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 1.7.2021 klo 17.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat