Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Maaliskuun kuukausiennusteessa jäätävä käänne: Lämpötilat romahtavat…
Kuukausiennuste |

Maaliskuun kuukausiennusteessa jäätävä käänne: Lämpötilat romahtavat – “Talvi ei ole vielä väistynyt”

Pakkasta ja aurinkoa.
Sää on kylmenemässä. Ennusteissa on myös lumisateita. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 2.2.2021

Jo paikoin keväisen sään jälkeen talvi rymistelee takaisin Suomeen loppuviikolla. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan ensi viikko on Suomessa laajalti tavanomaista kylmempi. 

Viime päivät ovat olleet Suomessa lauhoja. Erityisesti Ahvenanmaalla sää on ollut ajankohtaan nähden erittäin lauhaa jo useamman päivän ajan, lämpötila on siellä noussut parina päivänä lähes kymmeneen plusasteeseen. Vuorokauden keskilämpötila on ollut nollan yläpuolella jo useampana päivänä Ahvenanmaan lisäksi paikoin etelässä ja lännessä. Keväisiä päiviä on ollut paikoin myös idässä ja pohjoisessakin.

Näyttää kuitenkin siltä, että tälläkin kertaa kevät tulee keikkuen.

– Talvi ei ole vielä väistynyt, vaikka sää tarjoili jo keväisiä alkupaloja. Monin paikoin vielä näillä lämmöillä kevättä ei olla todennäköisesti tekemässä. Kuluvan viikon aikana sää viilenee. Vuorokauden keskilämpötila on palaamassa laajalti pakkaselle etelää ja Ahvenanmaata myöten, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen

Tämän hetken ennusteen mukaan loppuviikon öinä mittaillaan jälleen 10–20 asteen pakkasia.

– Etelässä lämpötila voisi tipahtaa ajoittain 15 pakkasasteen vaiheille, kun lähemmäs 20 pakkasasteen lukemat painottuvat itärajalle ja pohjoiseen, Jenna Salminen ennustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivälämpötilat putoavat maan etelä- ja keskiosassa torstaiksi ja perjantaiksi 5–10 astetta alkuviikon lukemista.

Maaliskuun ensimmäinen viikko: Lauha alkuviikko, loppuviikolla kireitäkin pakkasia

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla talvilomia viettävät muun muassa Hämeenlinnan, Lahden, Tampereen, Jyväskylän ja Vaasan koululaiset. Lauhan alkuviikon takia tämä viikko näyttäytyy kuukausiennusteessa jonkin verran normaalia lämpimämpänä. Voimistunut länsiluoteinen tuuli on mahdollistanut föhn-tuulen, mikä on tuonut aurinkoista säätä ja lämpöistä ilmaa Suomeen Ruotsin puolelta. Loppuviikko on selvästi alkuviikkoa kylmempi.

– Keskiviikkona saatetaan yhä hätyyttää +10 asteen lukemia aivan lounaassa ja mahdollisesti Ahvenanmaalla, pohjoisessa ollaan jo enimmäkseen pikkupakkasella. Sää alkaa kuitenkin epävakaistua, kun kylmempi ilma levittäytyy laajemmin maan ylle. Keskiviikon aikana koko maan poikki luoteesta itään kulkee hajanaisia lumisateita. Etenkin etelässä, mutta mahdollisesti myös maan keskivaiheilla ensimmäisten sateiden joukossa tulee myös vettä tai räntää, Jenna Salminen sanoo.

Lue myös: Mikä on föhn-tuuli?

Torstain vastaisena yönä pohjoisessa pakkasta on yleisesti 10–15 astetta, paikoin pakkanen voi olla kireämpääkin. Myös Pohjanmaan selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla pakkanen voi paikoin kiristyä 10–15 asteen lukemiin.

Torstaina ja perjantaina päivällä lämpötila on laajalti hieman pakkasella, etelärannikolla ja lounaassa ollaan torstaina vielä nollan vaiheilla, Lapissa voi olla 10 asteen päiväpakkasia. Perjantain vastaisena yönä pakkasta on laajemmin 10–20 astetta.

– Torstaina liikkeellä on jokunen lumisadealue ja runsaamman pilvisyyden alue, mutta etenkin lännessä on ajoittain selkeää. Perjantaina on enimmäkseen poutaista ja aurinkoista.

Myös lauantain vastaisena yönä selkeillä alueilla pakkasta on 10–20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Tämän hetken ennusteen mukaan Suomen yli kulkee viikonloppuna matalapaine sateineen. Matalapaineen jälkipuolella meille virtaa entistä kylmempää ilmaa. Pakkanen on kiristymään päin. 

– Lauantaiksi lämpötila kohonnee kuitenkin vielä jonkin verran suojan puolelle lännessä ja etelässä, joten sadetta on odotettavissa osin vetenä tai räntänä, muuten liikkeellä olevat sateet tulevat lumena. Lauantaina pakkasalueilla lämpötila on yleisesti 0–10 pakkasastetta. Sunnuntaina palataan jälleen laajalti pakkasille. Päivällä pakkasta on näillä näkymin isossa osaa maata 5–15 astetta, kylmintä on Lapin itä- ja pohjoisosassa. Lounaassa on mahdollisesti heikompaa pakkasta.

Muun Euroopan osalta kylmä ilma pääsee loppuviikolla Euroopan keskivaiheillekin, mutta lämpimän alkuviikon takia viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä. Etelämpänä Euroopassa viikko näyttää keskimääräistä lämpimämmältä. Sateet jäävät tällä viikolla vähäisiksi laajalti Euroopassa. Pohjois-Euroopassa sateita osuu kuitenkin tavanomaista enemmän Norjan rannikolle.

Maaliskuun toinen viikko: Suomessa tavanomaista kylmempää

Maaliskuun toisella eli 8. maaliskuuta alkavalla viikolla talvilomia viettävät muun muassa Kuopion, Joensuun, Oulun ja Rovaniemen koululaiset. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–3 astetta tavanomaista kylmempi, lounaassa keskilämpötila on lähellä keskimääräistä. Tämän hetken ennusteen perusteella päivälämpötilat vaihtelevat nollan ja pikkupakkasten vaiheilta 10–20 pakkasasteen lukemiin. Euroopan itäpuolelle mahdollisesti vahvistuva korkeapaine vaikuttanee vielä ennusteeseen Suomessa. 

– Ilma Suomen yllä näyttää kuitenkin olevan ensi viikolla pitkälti kylmää, mikä laskee lämpötiloja ja saa sään poikkeamaan kylmempään päin normaalista. Sateita yltänee ensi viikolla jo hieman enemmän Suomenkin ylle. Sää on kuukausiennusteessa ensi viikon osalta hieman normaalia sateisempi, Jenna Salminen toteaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muualla Euroopassa ensi viikon keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan laajalti ajankohdan keskimääräisiä tai hieman tavanomaista lämpimämpiä. Korkeapaineen alue Euroopan länsipuoliskolla vaikuttaisi heikkenevän. Matalapaineita pääsee todennäköisesti jälleen suuntaamaan vapaammin Atlantilta kohti Eurooppaa. Etenkin Länsi-Euroopassa matalapainevoittoiseksi vaihtuva sää näkyy kuukausiennusteessa keskimääräistä sateisempana viikkona. 

Maaliskuun kolmas viikko: Viikon keskilämpötila lähellä tavanomaista

Maaliskuun 15. päivä alkava viikko näyttää kuukausiennusteen mukaan olevan Suomessa lämpöoloiltaan ja sateiltaan lähellä keskimääräistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tämä voi kuitenkin johtua lämpötilan osalta myös viikon mittaan kylmemmän ja lauhemman välillä vaihtelevasta säästä. Myös kasvavat erot sään kehityksen arvioissa kuukausiennusteen taustalla lisäävät epävarmuutta ennusteessa, toteaa Jenna Salminen.

Lue myös: Tällainen on maaliskuun sää Suomessa tilastojen mukaan

Pitkän ajan säätilastojen perusteella keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maaliskuun puolivälissä maan eteläosassa 0…+2 astetta, maan keskiosassa −2…+2 astetta ja pohjoisessa −6...0 astetta.

Kuun puolivälin vaiheilla korkeapaineen vahvistuminen läntiseen Eurooppaan vaikuttaisi mahdolliselta, jolloin sää olisi Länsi-Euroopassa tavanomaista kuivempaa. Itäisessä Euroopassa maaliskuun kolmas viikko näyttää matalapainevoittoiselta ja tavanomaista sateisemmalta.

Maaliskuun neljäs viikko: Tavanomaista kylmempi maaliskuun loppu?

Maaliskuun 22. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää Suomeen jälleen hieman tavanomaista kylmempää säätä.

– Kylmemmän ilman ote Suomen säästä saattaa kuukausiennusteen valossa päästä jälleen vahvistumaan. Sateisuudessa on vaihtelua, Jenna Salminen sanoo.

Euroopan itäpuoliskolle on ennusteen mukaan tässä vaiheessa maaliskuuta tulossa mahdollisesti matalapainevoittoista ja tavanomaista sateisempaa säätä. Euroopan länsipuoliskolla on yhä mahdollisuus korkeapaineiden kehittymiseen ja keskimääräistä kuivempaan säähän.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa tilastojen mukaan keskimäärin maaliskuun lopussa. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella. 

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuravaaksi: Talvi oli Suomessa tavanomaista leudompi, helmikuu tavanomaista kylmempi – nämä asiat hämmästyttivät säässä meillä ja maailmalla

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 2.3.2021 klo 16.36

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat