Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Supersolu pudotti Libyaan uskomattomat jättirakeet, jotka lähentelevät…
Uutiset |

Supersolu pudotti Libyaan uskomattomat jättirakeet, jotka lähentelevät maailmanennätystä – katso pysähdyttävät kuvat!

Supersolu-ukkonen toi Libyaan poikkeuksellisen suuria rakeita. Suurimmissa rakeissa halkaisija saattoi olla 20 senttiä.
Supersolu-ukkonen toi Libyaan poikkeuksellisen suuria rakeita. Suurimmissa rakeissa halkaisija saattoi olla 20 senttiä. Kuva: Flickr, Sami Salim, arkistokuva

Pohjois-Afrikassa sijaitsevan Libyan pääkaupungin Tripolin lähettyvillä koettiin kuluvalla viikolla absurdi tilanne, kun taivaalta alkoi tippua halkaisijaltaan jopa 20-senttisiä jättirakeita. Kyseessä voi olla uusi maailmanennätys.

Välimeren yli kohti itää liikkui tiistaina 27.10. terävä matalapaineen sola, jonka yhteyteen Pohjois-Afrikan edustalla kehittyi voimakkaita supersolu-ukkosia. Ilmakehä oli Välimeren eteläosassa erittäin epävakaa ja ainekset voimakkaille ukkospilville olivat kasassa.

Lue myös: Mikä on supersolu-ukkonen ja miten se syntyy?

Supersolu-ukkonen pääsi voimistumaan Libyan pääkaupungin Tripolin itäpuolella erittäin rajuksi tiistai-iltana. Voimistumista edesauttoivat ilmakehän voimakkaat pystysuuntaiset lämpötilaerot ja suuri tuuliväänne. Tuulen suunnan ja nopeuden voimakkaat muutokset eri ilmakerroksissa antoivat jättirakeille erinomaisen kasvualustan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sosiaaliseen mediaan on tulvinut kuvamateriaalia Pohjois-Libyan poikkeuksellisesta rajuilmasta. Silmämääräisesti arvioituna suurin osa rakeista on halkaisijaltaan 10–15-senttisiä, mutta mukana näkyisi olevan myös muutama suurempi yksilö.

Pääkaupungin Tripolin edustalla ja sen itäpuolella suurimmat yksittäiset rakeet saattoivat saavuttaa yli 20 senttimetrin halkaisijan, mikä lähentelee jo vahvistettua maailmanennätystä. NOAA:n mukaan suurimman rakeen maailmanennätystä pitää Yhdysvaltojen Etelä-Dakotassa 23.7.2010 havaittu halkaisijaltaan 20,3-senttinen raemöykky. Painoa tällä jäisellä möhkäleellä oli 0,9 kilogrammaa.

Vielä ei ole vahvistettu, mitä kirjataan tilastoihin Libyan tapauksessa, mutta potentiaalia uudelle maailmanennätykselle on.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Euroopan puolella isoimmat rakeet ovat tiettävästi sataneet Romaniaan 20. kesäkuuta vuonna 2016. Niiden halkaisija oli noin 15 senttiä.

Suomessa suurimmat rakeet ovat olleet halkaisijaltaan noin 8–9-senttisiä. Nämä pesäpallon kokoiset jäämöhkäleet satoivat Helena-rajuilman yhteydessä Suomussalmella 31.7.2014.

Lue seuraavaksi: Miten rakeet syntyvät?

Markus Mäntykannas

Päivitetty 11.11.2021 klo 20.50

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat