Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Huhtikuussa oli välillä poikkeuksellisen kylmää, välillä poikkeuksellisen…
Kuukausikooste |

Huhtikuussa oli välillä poikkeuksellisen kylmää, välillä poikkeuksellisen lämmintä – takatalvia, yli 20 plusastetta ja ukkosia

Takatalvea ja kevätlämpöä.
Huhtikuussa koettiin monenlaista säätä. Kuvat: Markus Mäntykannas, Helsinki, 5.4.2024 ja Juhani Peltonen, Turku, 30.4.2024

Huhtikuun säässä riitti tapahtumia takatalvista yli 20 asteen lämpötiloihin ja ukkosiin. Keskilämpötilaltaan huhtikuu oli keskimääräistä huhtikuuta kylmempi.

Huhtikuun sää oli erittäin vaihtelevaa: ajoittain koettiin takatalvia ja kovia lumisateita, ajoittain lähes kesäistä lämpöä.

Kuun keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon noin 3,5 asteesta käsivarren Lapin noin −7 asteeseen.

– Huhtikuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi. Eroa oli maan etelä- ja keskiosassa keskiarvoon noin asteen verran, maan keskiosassa 1–2 astetta ja pohjoisessa noin 2 astetta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan maan pohjoisosassa huhtikuu oli paikoin harvinaisen viileä. Sääilmiö on harvinainen, kun se toistuu harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Huhtikuu alkoi etelässä poikkeuksellisen lämpimänä. Huhtikuun puolivälin jälkeen koettiin kuitenkin suurimmassa osassa maata ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmää säätä, kun etelärannikkoa lukuun ottamatta lämpötilat pysyivät päivälläkin pakkasen puolella. Poikkeuksellisella tarkoitetaan, että sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.

– Huhtikuu oli suursäätilaltaan meillä erittäin vaihteleva. Suomi sijaitsi lähes koko kuukauden ajan lännestä tulevien sateiden kulkureitillä. Sateettomia päiviä ei Suomessa huhtikuussa juuri ollut. Suomeen kulkeutui kahteen otteeseen etelän puolelta hyvinkin lämmintä ilmaa, jonka yhteydessä mitattiin huhtikuun yli 20 asteen lämpötilalukemat. Toisaalta kuun 20. päivän lähestyessä ilmavirtaus kääntyi Suomen yllä pohjoisen puolelle, ja silloin maahamme levisi ajankohtaan nähden hyvinkin kylmää ilmaa ja lumisateita. Suomessa keväisin yleisiä korkeapainejaksoja ei päässyt päättyneessä huhtikuussa muodostumaan, Joanna Rinne sanoo.

Huhtikuisen lumisateen jälkeen.
Huhtikuussa oli ajoittain takatalvisia hetkiä. Kuva: Markku Kuisma, Helsinki, 6.4.2024

– Sään suuret vaihtelut johtuivat siitä, että Keski-Euroopan yllä ollut ilmamassa oli ajoittain selvästi tavanomaista lämpimämpää, toisaalta samaan aikaan Jäämeren suunnalla ilmamassa oli kylmää. Näiden ilmamassojen välinen rajapinta oli huhtikuussa Euroopan yllä hyvinkin mutkitteleva. Meille kulkeutui siksi vuoroin kylmempää ilmaa ja vuoroin erittäin lämmintä ilmaa. Kuun keskiarvoissa kuitenkin viileä sää voitti, ja kuun lämpötilakeskiarvot jäivät ajankohdan keskiarvoja kylmemmiksi.

Muuallakin Euroopassa sään vaihtelut olivat huhtikuussa suuria.

Huhtikuun ääripäät Suomessa −34,3 ja 20,8 astetta

Huhtikuun kylmin lukema Suomessa oli −34,3 astetta. Se mitattiin 3. huhtikuuta Lapissa Savukosken Tulppion havaintoasemalla. Lukema oli poikkeuksellisen kylmä, viimeksi huhtikuussa oli kylmempää vuonna 1977. Suomen mittaushistorian huhtikuun kylmyysennätys on −36,0 astetta, joka on mitattu Kuusamossa 2.4.1912 ja Sodankylässä 9.4.1912.

Kuukauden ylin lämpötila oli 20,8 astetta. Se mitattiin 29. huhtikuuta Hyvinkään Hyvinkäänkylän ja Mikkelin lentoaseman havaintoasemilla. Huhtikuun lämpöennätys Suomessa on Jyväskylän kaupungissa 27.4.1921 mitattu 25,5 astetta.

Kevään merkkejä Uudessakaupungissa.
Huhtikuussa näkyi kevään merkkejä. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 8.4.2024

Lämpöä ja takatalvia vuorotellen

Huhtikuu käynnistyi siis lämpimänä, kun 1. huhtikuuta eli toisena pääsiäispäivänä Vantaalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin 17,7 astetta. Lämmin ilma oli peräisin Keski-Euroopan suunnalta. Mikäli Helsinki-Vantaan lämpötilalukema olisi mitattu päivää aiemmin, kyseessä olisi ollut Suomen mittaushistorian maaliskuun lämpöennätys.

Maan etelä- ja keskiosassa myös ukkosti 1. huhtikuuta. Ukkoskuurot liittyivät Suomen yllä olleeseen ajankohtaan nähden erittäin lämpimään ilmamassaan. Samana päivänä taivas oli paikoin utuinen Saharasta asti Suomen ylle kulkeutuneen hiekkapölyn takia.

Huhtikuun ensimmäisen viikon edetessä edessä oli kuitenkin takatalvi, joka toi lunta maan eteläosaankin.

Tämänkin jälkeen mentiin ääripäästä toiseen. Huhtikuun 10. päivä Lappeenrannan Konnunsuon havaintoasemalla mitattiin 20,1 plusastetta. Maan keski- ja pohjoisosassa oli liikkeellä ukkosia.

Tämän jälkeen jälleen kylmeni. Huhtikuun 23. päivä uusi takatalvi iski niin, että esimerkiksi Helsingissä liikenne oli vaikeuksissa.

Linja-auto oli ongelmissa haastavassa kelissä Helsingissä huhtikuussa 2024.
Linja-auto oli ongelmissa haastavassa kelissä Helsingissä 23. huhtikuuta. Kuva: Anna Ikonen, Helsinki, 23.4.2024

Vappua kohden sää puolestaan lämpeni. Vappua vietettiin etelässä ja lännessä melko lämpimässäkin säässä. Vappuaaton korkein lämpötila oli Helsingin Kumpulan havaintoasemalla mitattu 19,3 astetta. Vappupäivän ylin lukema puolestaan oli Kankaanpäässä Niinisalon lentokentällä mitattu 18,9 astetta.

Sateita tuli huhtikuussa paikoin poikkeuksellisen paljon

Huhtikuun sademäärä oli suurimmassa osassa maata tavanomaista suurempi. Ilmatieteen laitoksen mukaan maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria. Idässä rikottiin paikoin jopa asemakohtaisia huhtikuun sademääräennätyksiä.

Sademäärät olivat laajalti 40–80 millimetriä. Lähinnä vain Pohjois-Lapissa sademäärät jäivät selvästi tätä vähäisemmiksi, noin 20 millimetriin.

– Sateita tuli erityisesti maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa laajalti selvästi tavanomaista enemmän, monin paikoin jopa kaksinkertainen määrä tavanomaiseen huhtikuuhun verrattuna. Lapissa sateita tuli myös laajalti tavanomaista huhtikuuta enemmän, ainoastaan paikoin Pohjois-Lapissa sateita tuli ajankohdalle tavanomainen määrä. Huhtikuu on kuitenkin tavanomaisesti Suomen ilmastossa hyvin vähäsateista aikaa, joten sademäärien ei lukuina tarvitse näyttää valtavan suurilta, jotta ne jo poikkeavat selvästi ajankohdan keskiarvoista, Joanna Rinne toteaa.

Huhtikuun suurin sademäärä mitattiin Helsingin Kumpulan havaintoasemalla, 96 millimetriä. Vähiten satoi Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 16 millimetriä.

Huhtikuun suurin lumensyvyys mitattiin 8. huhtikuuta Kainuussa Puolangan Paljakan havaintoasemalla, 127 senttimetriä.

Lunta oli maassa kuukauden lopulla yhtenäisemmin Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa. Lumensyvyys vaihteli pääosin 30 ja 80 senttimetrin välillä. Eniten lunta kuukauden viimeisen päivän aamuna oli Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, 105 senttimetriä.

Kevättulvat aiheuttivat huhtikuun mittaan ongelmia etenkin läntisessä Suomessa.

Vesi nousee pelloille.
Vesi nousi huhtikuussa paikoin tulviksi asti. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 1.4.2024

Salamointia ja pilvistä

Myrskypäiviä huhtikuussa oli yksi, 3. huhtikuuta, kun huhtikuun keskiarvo vuosilta 2006–2024 on 1,4 myrskypäivää.

Huhtikuun kovin keskituuli oli Kökarin Bogskärin havaintoasemalla 3. huhtikuuta mitattu 23,1 m/s. Kovin puuska puolestaan oli samana päivänä ja samalla havaintoasemalla sekä myös Lemlandin Nyhamnin havaintoasemalla 3. huhtikuuta mitattu 27,0 m/s.

Ukkoskausi aloitettiin siis jo huhtikuun alussa. Huhtikuun 1. päivä maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa havaittiin yhteensä noin 600 salamaa.

Myös 10. huhtikuuta salamoi. Ukkoset osuivat silloin etenkin Pohjanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle. Salamoita havaittiin noin 700 kappaletta.

– Huhtikuun ukkospäivät tulivat tilanteissa, joissa Keski-Euroopan suunnalta tulleen hyvinkin lämpimän ilmamassan reunoille kehittyi ukkosia. Lämmin ilmamassa toi ukkosille energiaa, ja salamamäärät olivat niissä siksi tavanomaisia huhtikuun ukkosia suurempia, Joanna Rinne kertoo.

Huhtikuun ukkonen.
Huhtikuun alussa salamoi. Kuva: Tarja Kouvo, Laukaa, 1.4.2024

Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinko paistoi huhtikuussa paikoin harvinaisen vähän, etelässä paikoin jopa poikkeuksellisen vähän.

Aurinko paistoi laajalti noin 100–150 tuntia, mutta idässä paistetunteja kertyi paikoin vain reilut 80. Aurinko paistoi noin 50–100 tuntia vähemmän kuin keskimäärin. Eniten auringonpaistetunteja kertyi Korsnäsin Bredskäretin havaintoasemalle, 167 tuntia.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 2.5.2024 klo 20.13

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat